Bahçeşehir Üniversitesi – Fen Bilimleri Enstitüsü – Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans programı Türkçe yürütülen, tezli ve tezsiz seçenekleri olan bir programdır. Toplam 30 kredilik 10 ders ile proje çalışmasından oluşan tezsiz program iki yarıyılda, toplam 21 kredilik 7 ders ile seminer ve tez çalışmasından oluşan tezli program ise iki yarıyıl ve bir yaz dönemi sonunda tamamlanabilir. Programlar ortalama olarak normal koşullarda üç yarıyılda tamamlanabilmektedir. Firmalarda çalışan öğrencilere, geniş bir alanda bilgi birikimi edinmelerini sağlamak amacıyla tezsiz program, akademik çalışma yapmak ve belirli konularda derinleşmek isteyen öğrencilere ise tezli program önerilmektedir.
Programın Amaçları ve Hedef Kitlesi
Tedarik Zinciri ve Lojistik Yüksek Lisans Programı, günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle önemi giderek artan lojistik ve daha ötesinde işletmeleri birbirlerine bağlayan her türlü mal, hizmet, bilgi ve para akışlarını tek elden yönetmeyi planlayan tedarik zinciri kavramını, sektörde bu alanda çalışmak isteyenlere ilk elden aktarmayı planlayan ve bu anlamda sektörün gereksinimlerine yanıt vermeyi hedefleyen bir programdır. Klasik olarak dağıtım ve nakliye işlemleri ifade eden, çoğu kez işletmeler arasındaki faaliyetlere yönelen lojistik kavramı, günümüzde işletmelerin kendi iç faaliyetlerini de kapsayan ve rekabetin firmalar değil tedarik zincirleri arasında gerçekleştiği bir ortamda tedarik zinciri yönetimi boyutuna taşınmıştır. Program, hem tedarik zinciri üzerinde yer alan firmaların hem de bu zincirin çalışmasına katkıda bulunan lojistik firmalarının ihtiyaç duyacağı niteliklere yönelik olarak tasarlanmış bir programdır
Tedarik Zinciri ve Lojistik Yüksek Lisans Programı ana disiplinleri ne olursa olsun, belli bir alanda lisans derecesi olan yeni mezunlara ve lojistik ile ilişkili sektörlerde halen çalışan ancak uzmanlıklarını akademik altyapıyla güçlendirip kendilerine katma değer yaratmak isteyenlere dinamik ve modüler bir program yapısı ile üst düzey eğitim olanağı sunmaktadır. Zorunlu program derslerinin yanı sıra seçmeli dersler ile adaylar istedikleri konuda akademik bilgilerini artırabilmektedirler.
Program dersleri Enstitümüz kadrosunda bulunan akademik öğretim üyelerinin yanı sıra endüstride çalışan ve akademik olan uzman kişilere de yer vermektedir. Böylece gerçek uygulama ile akademik bilgiler bir araya getirilmiş olup adaylara daha yararlı olunmaya çalışılmaktadır.
Programın hedef kitlesini her sahada tedarik ve lojistik ile ilgili aktivitesi olan firmalarda çalışan veya çalışmak isteyenler, tedarik ve lojistik konusunda yöneticilik ve planlama yapanlar oluşturmaktadırlar. Adayların bilgisayar programlarını kullanabilmeleri, temel matematik ve endüstri mühendisliği derslerini almaları bir avantaj sağlayacaktır ama olmazsa olmaz koşulu değildir.
Program Yapısı
Tezli program, beş tanesi kısıtlı seçmeli ders grubundan olmak üzere yedi tane kısıtlı veya teknik seçmeli ders ile zorunlu tez ve seminerden; tezsiz program ise altısı kısıtlı ve ikisi teknik seçmeli ders grubundan olmak üzere on ders ile zorunlu proje çalışmasından oluşur. Teknik seçmeli veya serbest seçmeli dersler başvuranın uzmanlık tercihi, altyapısı ve ilgi alanlarına bağlı olarak program koordinatörü tarafından belirlenmektedir.
Program Koordinatörü: Prof. Dr. Şükran KADIPAŞAOĞLU
Web Adresi: http://www.bahcesehir.edu.tr
Dokuz Eylül Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü- Lojistik ve Deniz Ulaştırması Yüksek Lisans Programı
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı
Lojistik ve Deniz Ulaştırması Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Bölüm, Tınaztepe Yerleşkesindedir. Bölümün ders programı ABD ve İngiltere’deki benzer okulların programları dikkate alınarak hazırlanmıştır ve eğitimde bu okulların öğretim elemanları değişim programları çerçevesinde görev almaktadırlar. 2002-2003 eğitim öğretim yılından başlayarak bölümde öğrenci merkezli, bütünleşik ve modüler Probleme Dayalı Öğrenim ve Aktif Eğitim uygulanmaktadır. Mezunlar denizcilik sektöründe etkin olarak görev alırlar ve uluslararası düzeyde istihdam olanağına sahiptirler. Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı’nda TM puanı ile öğrenci alan Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nde eğitim-öğretim dili İngilizce”dir. Kayıt hakkı kazanan öğrencilerden Yabancı dili yeterli olmayanlar bir yıl süreli Hazırlık sınıfına devam etmektedirler.
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilgiler, Hukuk, Mühendislik ve Deniz Harp Okulu alanlarında lisans eğitimini tamamlamış olanlar başvurabilir.
Dokuz Eylül Üniversitesi – Fen Bilimleri Enstitüsü – Lojistik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Lojistik Mühendisliği Anabilim Dalı (Logistics Engineering) Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Disiplinlerarası bir Anabilim dalıdır. Fen Bilimleri Enstitüsü Enstitü Kurulunun 03.04.2006 tarihli toplantısında anabilim dalının kurulması ve bu anabilim dalında yüksek lisans programı açılması teklifi Rektörlük Makamına arzedilmiş ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 13.06.2006 tarihli Yürütme Kurulu Toplantısında incelenerek Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans (İkinci öğretim) programı olarak açılmasına karar verilmiştir.
Ege Üniversitesi – Uzaktan Öğretim Lojistik Yönetimi Tezsiz E-Yüksek Lisans Programı
Lojistik yönetiminin hızlı gelişimine ayak uydurmak ve sektöre nitelikli insangücü istihdamının sağlanması amacıyla Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü bünyesinde Lojistik Yönetimi Anabilim Dalı kurulmuştur. Buna paralel olarak öncelikli olarak sektör çalışanlarına yönelik Uzaktan Öğretim Lojistik Yönetimi Tezsiz E – Yüksek Lisans Programı Eylül döneminde öğrenime başlayacaktır. Farklı alanlarda hem teorik hem de uygulamada uzmanlaşmış öğretim üyeleri tarafından yürütülecek olan program içerisinde dersler uygulama ağırlıklı olarak işlenecektir.
Program ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://iibf.ege.edu.tr/isllojistikylisansduyuru.php adresinden ulaşılabilir.
Program başvuruları 13-17 Ağustos tarihleri arasında alınacaktır. Başvuru için Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü http://sosbilen.ege.edu.tr adresinden aday numarası alınabilmektedir.
Dokuz Eylül Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü – Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı
Lojistik Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı
Türkiye’de bir Denizcilik Fakültesi bünyesinde ilk kez kurulan Lojistik Yönetimi Bölümü, lojistik ve tedarik zinciri kavramlarını bütünleşik bir yaklaşım çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Önümüzdeki yıllarda bu bölümde lisans eğitiminin başlatılması planlanmaktadır. Bu bölümden mezun olacak öğrenciler istihdam alanı olarak lojistik faaliyet gerçekleştiren imalat ve hizmet sektörlerinde görev alabileceği gibi bu tür işletmelere hizmet eden lojistik aracı kuruluşlarda da (üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcı) yer bulabilecek, kamu sektöründe de görev alabileceklerdir. Bu bölüm, Türkiye’de bu konuda ihtiyacı hissedilen bilimsel araştırma konusunda da önemli bir eksikliği dolduracaktır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, eğitime başladığı 1988 yılından bu yana misyonu gereği lojistik yönetimi konularında bilimsel araştırma yapmakta ve özellikle Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümünde bu konulara ilişkin dersleri öğretim programında barındırmaktadır.
Ayrıca, “Lojistik” alanında Türkiye’de ilk lisansüstü eğitim programları Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde başlatılmıştır. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2000-2001 Eğitim-Öğretim döneminde eğitime başlayan “Lojistik ve Deniz Ulaştırması Tezsiz Yüksek Lisans” programı ve 2010-2011 Eğitim-Öğretim döneminde eğitime başlayan “Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans” programları da Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı kapsamında Denizcilik Fakültesi bünyesinde yürütülmüştür. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2006-2007 Eğitim-Öğretim döneminde Denizcilik Fakültesi işbirliği ile başlatılmış olan “Lojistik Mühendisliği Anabilim Dalı” ve Tezsiz Yüksek Lisans programı da Türkiye’de bir ilk olup Denizcilik Fakültesi ağırlıklı bir akademik kadro ile yürütülmektedir.
Türkiye’deki yüksek öğretim kurumları incelendiğinde lojistik eğitimine yönelik olarak çok sayıda ön lisans programı bulunmasına karşın, lojistik eğitimine ve bilimsel araştırmalarına yönelik olarak yalnızca on üniversitesinin bölümleri ve lisans programları yer almaktadır. Bu üniversitelerden iki adedi devlet üniversitesi, diğerleri ise vakıf üniversiteleridir. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Türkiye’de bir Denizcilik Fakültesi’nde kurulan ilk Lojistik Yönetimi Bölümü olması nedeniyle denizcilik eğitimimiz açısından da bir ilki ifade etmektedir.