Afyon Kocatepe Üniversitesi
Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Lojistik Bölümü
* İkinci Öğretim Bulunmaktadır.
Dış ticaret eski bir ekonomik faaliyet olmakla birlikte küreselleşen ekonomikilişkilere bağlı olarak giderek karmaşıklaşmakta ve uzmanlık gerektirmektedir.Dış ticaretin finansmanını sağlamak üzere uluslararası finansal piyasalarda çoksayıda finansal ürünler ortaya çıkmıştır. Firmaların, modern dış ticaretişlemlerini, çeşitli belgelerini, finansman usullerini bilen uzmanlara büyükgereksinimleri vardır. Diğer taraftan günümüz ekonomik ilişkilerinde ve dışticarette lojistik uygulamaları da büyük önem kazanmıştır. Firmalarınmaliyetleri içinde lojistik masrafları büyük oranlara ulaşmıştır. Bu alanınuzmanlık gerektirmesinden dolayı firmalar giderek bu faaliyetlerini lojistikfirmalarına devretmektedirler. Bu nedenlerle, lojistik alanındaki uzmanlık,kesinlikle bugünün ve geleceğin revaçta meslekleri arasında görülmektedir.
Lojistik bölümü 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir.Programda, sadece güncel teorik bilgileri değil, bu bilgilerin iş hayatındanasıl kullanılması gerektiğine dair uygulamaları da öğrencilere aktarabilecekuzman öğretim elemanlarıyla çalışılmaktadır. Ders programı, etkili iletişimyapabilen ve kişisel becerilere sahip, sosyal sorumluluk bilinci ile sürekligelişme hedefi güden profesyonel yöneticiler yetiştirmeye yönelikhazırlanmıştır. Ayrıca, öğrencilere verilen mesleki bilgilerin kavramsaldüzeyde kalmaması için, zorunlu staj şartı konulmuştur.
Lojistik bazen anlaşıldığı gibi sadece bir taşımacılıkfaaliyetinden ibaret değildir. Lojistik mal, hizmet, bilgi gibi hususlarınteslim alınması, depolanması, müşterinin gereksinim duyduğu noktaya kadartaşınması gibi etkinliklerin ekonomik bir plân dâhilinde koordine edilmesibilimidir. Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu “Lojistik” Bölümünün dar anlamdakonusu bunlar olmakla birlikte UBYO’nun dört yıllık bir yüksek öğretim kuruluşuolması ve Bölüm derslerinin ekonomi, finans, işletmecilik alanlarında öğretimyapan diğer dört yıllık yüksek okul ve fakültelerle örtüşmesi nedeni ileBölümümüz bu öğretim kurumlarına eşdeğerdir. Bunun yanında öğrencilerin, AvrupaBirliği – Erasmus Programı çerçevesinde, Anlaşmalı Üniversitelerle DeğişimProgramlarından yararlanabilme imkanları da olacaktır. Eğitim dili “Türkçe”olan bölümde; lisans eğitimi süresince 4 yıla yayılmış İngilizce ve meslekiİngilizce destekli eğitimlere devam edilecektir.
Çalışma Alanları
Günümüzde, yoğun ekonomik küreselleşmeçerçevesinde uluslararası ticaret veya lojistik ile ilişkisi bulunmayan özel vekamusal şirket kalmamıştır. Bu nedenle UBYO “Lojistik Bölümü” mezunlarınınçalışma alanları son derecede geniştir. Mezunlarımız tüm şirketlerin dışticaret, finans, lojistik departmanlarında iş bulabilecek olmakla birlikteözellikle ithalat ve ihracat firmaları ile sayıları giderek artan lojistikfirmalarında gelecek vaat eden işler ve saygın meslekî pozisyonlar bulabileceklerdir. Dört yıllık UBYO, “Lojistik Bölümü” ekonomi, uluslararası ticaret, finans, bankacılık ve lojistik alanlarında öğretim yapan diğer fakülte ve yüksekokul bölümlerine eşdeğer olduğu için, mezunlarımızın bu okullardan mezun olanların elde edebilecekleri tüm meslek ve uzmanlıklara da sahip olma olanakları vardır.
Web Adresi: http://www.aku.edu.tr
Akdeniz Üniversitesi
Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
* İkinci Öğretim Bulunmaktadır.
Dünya ticaret trendleri doğrultusunda stratejik konumda olan ülkemiz bünyesinde Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü olarak hedefimiz; öğrencilerimize Uluslararası Ticaret ve Lojistik konularında hem teorik anlamda hem de teorinin fiziksel kimlik kazanması için pratik anlamda sektör stajları, uygulama laboratuarları ve çeşitli kongre ve konferanslar yardımıyla en iyi şekilde eğitim vermek ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek ve sorunlara çözüm getirebilecek nitelikte yetiştirmektir.
Son yıllarda küreselleşme ile birlikte uluslararası mal ve hizmet ticareti ile sermaye akımlarında geçmiş ile kıyaslanamayacak bir canlılık ve karmaşıklık görülmektedir. Ekonomik ve siyasi sınırların iyice saydamlaştığı günümüzde, uluslararası ticaret ülke ekonomilerinde artan oranda önem kazanmaktadır. Bu sürecin en önemli ayakları bilgi ve iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelerdir. Bu gelişmeler sayesinde hem piyasalar arasındaki etkileşim artmakta hem de ulaştırma olanakları gelişmektedir. Artık geleneksel sektörlerde daha çok sayıda ürünün dış ticareti yapılabilmektedir. Katma değerli süreçlerin ve faaliyetlerin önem kazanmasıyla bütünleşik tedarik zinciri yönetimi firmaların verimlilik ve etkinlik odaklı çalışmalarında ana nokta olmaktadır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü konu olarak farklı ancak birbirleri ile yakın ilişki içinde olan iki alandan oluşmaktadır: Uluslararası Ticaret ve Lojistik.
Uluslararası ticaret farklı ülkelerde yerleşmiş şirketlerin (çok uluslu şirketlerin) yaptıkları ithalat ve ihracata ilişkin ekonomik temeller, işlemler ve uygulamalar, dış ticarette kullanılan belgeler, dış ticaretin finansmanı gibi farklı ancak birbirlerini tamamlayan alanları içermektedir.
Dış ticaretin finansmanını sağlamak üzere uluslararası finansal piyasalarda çok sayıda finansal ürünler ortaya çıkmıştır. Firmaların, modern dış ticaret işlemlerini, çeşitli belgelerini, finansman usullerini bilen uzmanlara büyük gereksinimleri vardır.
Web Adresi: http://uygulamalibilimler.akdeniz.edu.tr
Balıkesir Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
* İkinci Öğretim Bulunmaktadır.
Web Adresi: http://iibf.balikesir.edu.tr/
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
* İkinci Öğretim Bulunmaktadır.
Erciyes Üniversitesi
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Yoğun rekabet koşulları altında olan işletmelerin ekonomik ve ticari faaliyetleri, 21. yüzyıla damgasını vuran küreselleşme ile daha zor şartlarda sürdürülmektedir. Bu şartlar altında özellikle uluslararası vizyona sahip, ihracat ve ithalat performanslarını iyileştiren, uluslararası ortaklıklar ve sözleşmeler yoluyla ilişkilerini sağlıklı hale getiren işletmelerin daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir.
Uluslararası alanda işletmelerin sergileyecekleri başarı ise her şeyden önce sahip oldukları uluslararası ticari ve ekonomik ilişkileri iyi bilen insan kaynaklarına bağlıdır. Bu nedenle, ülkemiz işletmeleri de uluslararası faaliyetlerinde başarılı olmak için uluslararası ticareti iyi bilen uzman elemanlara her geçen gün daha çok ihtiyaç duymakta ve kadrolarını bu nitelikteki elemanlarla güçlendirmeye çalışmaktadırlar. Dolayısıyla, ülkemizin ve işletmelerin uluslararası ticaret konusunda ihtiyaç duydukları insan kaynaklarını yetiştirmek ve bu yöndeki taleplerine cevap vermek Erciyes Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün temel amacını oluşturmaktadır. Bu bölümde, kamu kurumlarında ve özel sektör işletmelerinde görev yapacak, uluslararası ticaret ve lojistik alanında yeterli mesleki ehliyete sahip, lisan bilen, uygulama deneyimi kazandırılmış uzman kişilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu hususlar göz önüne alındığında Erciyes Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu içinde açılacak Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünde, ülkemizin ve bulunduğu bölgenin gereksinimlerine cevap verebilecek kamu sektöründe ve özel sektörde uluslararası ticaret ve lojistik konularında uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek uygulamaya hakim, yeterli bilgi birikimine sahip, iyi derecede yabancı dil bilen, donanımlı ve nitelikli uzman elemanlar yetiştirmesi planlanmaktadır.
Web Adresi: http://ubyo.erciyes.edu.tr/