Mersin Üniversitesi
Tarsus Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü, envanter, taşımacılık, depolama ve paketleme gibi konuları kapsayan ve bu yönde genel olarak, ekonomi, ithalat ve ihracat uygulamaları, lojistik, muhasebe, pazarlama, dış ticaret işlemleri gibi bir çok ekonomi ve işletme derslerini kapsayan entegre bir programdır.
Uluslararası ticaret, küreselleşen ekonomik ilişkilerle birlikte daha fazla karmaşıklaşmakta ve uzmanlık gerektirmektedir. Ülkemizin coğrafi konumu ve özellikleri ile birlikte hızla gelişen ulaşım imkânları sayesinde lojistik sektörünün büyük bir hızla gelişeceği bir gerçektir. Bu nedenlere bağlı olarak, uluslararası ticaret işlemlerini, finansman şekillerini ve lojistik faaliyetleri bilen yetişmiş işgücüne duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. İşletmeler günümüzde giderek artan ölçüde, ithalat ve ihracat faaliyetlerini dış kaynak satın alma yöntemiyle dış ticaret ve lojistik firmalarına yaptırmaktadırlar. Dolayısıyla uluslararası ticaret ve lojistik alanlarında uzmanlık, diğer işletmelere dış ticaret ve lojistik konularında hizmet vermekte olan firmalar açısından da çalışanlarda aranan en önemli özelliklerdir. Bundan dolayıdır ki dış ticaret ve lojistik uzmanlığı bugünün ve geleceğin revaçta meslekleri arasında görülmektedir.
Günümüzde uluslararası ticaretin, modern lojistik faaliyetleri olmaksızın yürütülebilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla uluslararası ticaret yapabilmek için alanında uzmanlaşmış kişilerin mutlaka lojistik bilgilerine de sahip olmaları gerekir. Bölümümüzde uluslararası ticaret ve lojistik yönetiminin bir arada yer alması, öğrenciler açısından önemli bir avantaj yaratmaktadır.
Web Adresi: http://www.mersin.edu.tr/
Mersin Üniversitesi – Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Endüstrinin, nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş olan Lojistik ve Liman İşletmeciliği programı, çok geniş çalışma alanına sahiptir. Yaşanan hızlı değişim ve globalleşmenin etkisiyle; pazarların, müşteri istek ve ihtiyaçlarının, işletmeler arası ilişkilerin gereklerinin farklılaşması sonucunda Lojistik kavramı giderek daha çok önem kazanmaktadır. Yıllar önce sadece askeri bir kavram olarak algılanan, daha sonra taşımacılık ve depolama faaliyetleri ile sınırlı olduğu düşünülen Lojistik kavramı günümüzde ise, 21. yüzyılın en önemli iş kollarında biri haline gelmiştir. Ülkemiz güçlü bir lojistik merkez haline gelebilmek için önemli avantajlara sahiptir.
Coğrafi konumu ve özellikleri, insan kaynakları ve ekonomik potansiyeli, hızla gelişmesi planlanan ulaşım olanakları ile lojistik sektörünün ilerleyen yıllarda büyük bir hızla gelişeceği açıktır. Tüm bu nedenlere bağlı olarak, lojistik sektöründe yetişmiş işgücüne duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Türkiye’nin ulusal ve uluslararası bir lojistik merkezi haline dönüşme süreci devam ederken, Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda, gerekli bilgi ve birikimlerle donatılmış nitelikli işgücüne gereksinim duymaktadırlar. Bu anlamda, Lojistik bölümünden mezun olan öğrencilerimiz gelişmekte olan lojistik sektörüne önemli katkılarda bulunacaklardır.
Programın Amacı; sektörün gereksinme duyduğu uzman ara elemanları sektörün hizmetine sunmaktır. Lojistik, taşımacılığın yanı sıra depolama, dış ticaret, gümrük, paketleme, dağıtım gibi çok sayıda hizmetin entegre ve eşgüdümlü bir şekilde yapılmasını gerektirdiğinden. bilimsel gelişmelere uygun şekilde lojistik elemanların yetişmesine olanak sağlamaktır.
Programın Hedefi; Programımızda Mesleki yeterlilik kriterlerini yerine getirebilecek niteliklere sahip dersler dört dönem halinde belirlenmiş ve konulmuştur. Dış paydaşlardan ve iç paydaşlardan gelen değişiklik talepleri dikkate alınarak ders planları zerinde günün gerektirdiği ihtiyaçları karşılamak amacı ile gerekli değişiklikler yapılmaktadır.
Mersin Serbest Bölgesi, Mersin Limanı gibi kurum ve kuruluşlar, üretilen ürünlerin pazarlara ulaştırılmasındaki Mersin’in anahtar konumunu ön plana çıkarmaktadır. Bu da lojistik faaliyetlerinin yoğunlaşmasına, Liman işlemlerinin uzman elemanlarca yapılmasına olan ihtiyacın her geçen gün artmasına yol açmaktadır. İki yıllık bu eğitim süresinin sonucunda mezun olan öğrenciler Lojistik ve Liman İşletmeciliği ile ilgili temel bilgilerin yanısıra, genel iktisat, pazarlama, muhasebe ve finans alanları ile ilgili de bilgilerle donatılmış olacaklardır.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://sbmyo.mersin.edu.tr