Okan Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü – Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Lojistik dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan bir sektördür. Lojistik, taşımacılığın yanı sıra depolama, dış ticaret, gümrük, paketleme, dağıtım gibi çok sayıda hizmetin entegre ve eşgüdümlü bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Entegrasyonun sınırları lojistiğin sınırlarını oluşturur. Daha çok entegrasyon daha yüksek düzeyde uzmanlık ve bilgi teknolojisi gerektirir. Özellikle, küreselleşen dünyamızda belirli fiyat dilimlerindeki ürünler arasındaki kalite farkı en aza inmiştir.Artık önemli olan hizmette fark yaratmaktır. Yani doğru ürünü, doğru miktarda, doğru koşullarda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru maliyetle ve doğru müşteri için sunmak önemlidir. Bu performans düzeyi ancak etkin ve verimli lojistik ile sağlanabilir.
Dünyada üretim veya satış şirketlerinin çoğu lojistik faaliyetlerini hızla, dış kaynak kullanımı (outsourcing) kavramı altında, işi lojistik olan firmalara vermektedir. Lojistik, şirketlerin hatta tedarik zincirlerinin rekabet avantajı sağlamak için günümüzde ve gelecekteki en büyük önem arz eden hizmet alanlarından biridir. Böyle bir alanda ülkemizin yeterli bilgi ve beceriye sahip uzmanlara gereksinimi vardır. Lojistik, matematik, yöneylem araştırması, işletme, ekonomi, uluslararası ticaret, bilişim, hukuk v.b. birçok farklı alanı kapsamakta ve bu alanların bir sistem dahilinde etkin ve bütünleşik kullanımını gerektirmektedir. Bu gerçekler, Türkiye’de Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Lojistik kavram ve sektörünün ülkemizde yeni olması konuyu bilen uzmanlara geniş iş olanakları sunmaktadır. Ülkemizde gerek lisans gerekse yüksek lisans kategorisinde lojistik eğitim ve öğretimi yeterli düzeyde değildir. Genelde meslek yüksek okulu ve yüksek okul düzeyinde vardır. Programda yeterli bilgi ve becerilerle donatılmış ve sektöre en hızlı uyum sağlayacak mezunlar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Amaç sektörün gereksinme duyduğu uzmanları sektörün hizmetine sunmaktır.
Programı yürütecek olan Uluslararası Lojistik Bölümü, lojistik yönetimindeki çağdaş bilimsel gelişmeler ile ülke gereksinimlerini temel alan ders planıyla ve bu programda ders verecek İktisadi ve Ticari Bilimler ile Mühendislik Fakültelerinin uzman öğretim elemanlarıyla lojistik yönetimi alanında yetkin mezunlar vermeği hedeflemektedir. Ders planı mezunlarına; İşletme, Lojistik ve Yönetim bilgi ve becerilerini dengeli bir şekilde kazandıracak şekilde tasarımlanmıştır.
Web Adresi: http://enstitu.okan.edu.tr
Okan Üniversitesi
İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü
(Türkçe – İngilizce)
Dünyanın ve ülkemizin yıldızı parlayan ve hızla gelişen sektörü Lojistik, Türkiye’nin coğrafik avantajları nedeniyle önemli bir istihdam ve ulusal gelir kaynağı olabilecek bir sektör konumundadır. Önemli olan doğru kararları doğru zamanlarda almaktır. Bunun için de her konuda olduğu gibi lojistik alanda da bilimsel temellere inilmek durumundadır.
Lojistik Profesyonellerine, temel olarak;,
İşletme
Lojistik
Yönetim bilgi ve becerilerinin kazandırılması gerekmektedir.
Ayrıca;
Süreçlerle Yönetim,
Stratejik ve Analitik Düşünme,
Planlı Çalışma ve Takipçilik,
Müşteri Odaklılık,
Kendi Kendine Öğrenme,
Kendini Sürekli Geliştirme,
Bilgi Teknolojilerini Kullanma,
Yabancı Dil,
İletişim ve Takım Çalışması, gerekli olan niteliklerdir.
Bölüm öğrenim ve eğitimi bu ölçütlere uygun bir biçimde tasarlanmış olup, aynı şekilde uygulanmaktadır.
Bölüm Başkanının Mesajı (Y.Doç.Dr. A.Zafer Acar)
Lojistik dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan bir sektördür. Lojistik, taşımacılığın yanı sıra depolama, dış ticaret, gümrük, paketleme, dağıtım gibi çok sayıda hizmetin entegre ve eşgüdümlü bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Tekerleğin icadıyla başlayan, deve kervanları ile süren taşımacılık kavramı her geçen yüzyıl yeni bir boyut kazanmış, öncelikle Osmanlı İmparatorluğunda, daha sonra Batı ülkelerinde silahlı kuvvetlerle başlayan lojistik yaklaşımı, orada gelişip daha sonra özel sektöre sıçrayan ve Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa başta olmak üzere güçlü kavramları, terminolojisi, sistemleri ve yöntemleri ile çok hızlı bir şekilde gelişen bir bilim dalı ve hizmet sektörü haline gelmiştir. Dolayısıyla bu bilim dalı ve sektördeki gelişmeler Türkiye’yi de yakından etkilemekte ve ilgilendirmektedir. Ancak ülkemizde lojistik ile ilgili tam bir kavram birliği ve standardizasyon olmadığı için, söz konusu etkiler kavram karmaşası yaratabilmektedir, yani lojistik kelimesi maalesef çoğu zaman gerçek anlamında kullanılmamaktadır. Bir kamyon işleten şirket, bir depocu, hatta bir eşya nakliyat şirketi de kendisini lojistik şirket olarak adlandırabilmektedir. Halbuki lojistik hizmet, içinde bir çok faaliyeti barındırır ve bu faaliyetleri entegre bir şekilde verebilen şirketlere Lojistik Hizmet Sağlayıcı veya Lojistik Şirketi denilebilir.
Etrafınıza baktığınızda ne kadar çok lojistik eylem yapılmakta olduğunu görebilirsiniz. Ekmek ve gazeteyi kapımıza getiren apartman görevlisi, ekmeği fırından, gazeteyi bayiden bakkala getiren araç, denizde giden bir petrol tankeri, balıklarını tutmuş ve sandalı ile onları pazara götüren bir balıkçı, mahallenin çöplerini almağa gelen belediyenin çöp kamyonu, bir yük treni, hepsi günlük yaşamımızın bir parçası ve görüntüsüdür. Bu eylemlere lojistik diyebilir miyiz? Hem evet, hem hayır. Eğer gazetenin basıldığı an ile bizim eve vardığı an arasındaki tüm eylemler organize ve entegre bir biçimde yapılıyorsa söz konusu eylemler lojistik kavramı içindedir. Bu eylemler birbirinden kopuk şekilde gerçekleşiyor ise durum sadece bir taşıma olarak nitelenebilir. Entegrasyonun sınırları lojistiğin sınırlarını oluşturur. Daha çok entegrasyon daha yüksek düzeyde uzmanlık ve bilgi teknolojisi gerektirir.
Özellikle, küreselleşen dünyamızda belirli fiyat dilimlerindeki ürünler arasındaki kalite farkı en aza inmiştir. Artık önemli olan hizmette fark yaratmaktır. Yani doğru ürünü, doğru miktarda, doğru koşullarda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru maliyetle ve doğru müşteri için sunmak önemlidir. Bu performans düzeyi ancak işi lojistik olan şirketler tarafından başarılabilir. Dünyada üretim veya satış şirketlerinin çoğu lojistik faaliyetlerini hızla, dış kaynak kullanımı (outsourcing) kavramı altında, işi lojistik olan firmalara vermektedir.
Lojistik Yönetimi; “Müşteri isteklerini karşılamak üzere, hammaddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan ürünlerin, hizmetlerin ve bilgi akışının, en etkin ve verimli bir şekilde her iki yöne doğru hareketinin ve depolanmasının, planlandığı, uygulandığı ve kontrol edildiği tedarik zinciri süreci aşaması olarak tanımlanmaktadır (CSCMP, 2006).
Özetle lojistik, şirketlerin hatta tedarik zincirlerinin rekabet avantajı sağlamak için günümüzde ve gelecekteki en büyük önem arz eden hizmet alanlarından biridir. Böyle bir alanda öğrenim görmek ve uzmanlaşmak bence ayrıcalıktır.
Web Adresi: http://iibf.okan.edu.tr
Okan Üniversitesi – Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Lojistik, ürünlerin başlangıç noktasından son tüketiciye ulaşana kadar içinde yer aldığı tedarik üzerinde ağ tasarımı, bilgi akışı, stok ve depo yönetimi ile taşımacılığı kontrol altında bulunduran ve kuşatan birçok faaliyetin koordinasyonunu gerektiren dinamik bir süreçtir. Günümüzün rekabete dayalı iş ortamının, bu dinamik faaliyet alanının gereklerini anlayacak ve gerekli faaliyetleri yönetecek meslek elemanlarına ihtiyacı çoğaltmaktadır. Lojistik programımızın amacı; öğrencilerimizi, mesleki donanımlarını teorik ve uygulamalı eğitimle pekiştirerek sektörün ihtiyaç duyduğu uluslararası meslek standartlarına uygun ve nitelikli insan gücü olarak çalışma hayatına kazandırabilmektir.
Mezun olan öğrencilerimiz, ulusal ve uluslararası lojistik şirketlerinin yanı sıra kendi dağıtım ağı bulunan şirketlerin lojistik ve tedarik departmanlarında görev alabilmektedirler.
Web Adresi: http://myo.okan.edu.tr