Pamukkale Üniversitesi – Honaz Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Ülkenin insan gücü yetiştirme planı: Türkiye, nüfusunun hızlı artışı ve hızlı bir ekonomik büyüme performansı gerçekleştirmesinden dolayı yetişmiş iş gücü ihtiyacı yüksek olan bir ülkedir. Artan bu ihtiyaçtan dolayı meslek elemanı yetiştiren meslek yüksekokulları sayısı hızla artmakta ve bu okullardaki programlar da bu ihtiyaca istinaden çeşitlendirilmektedir. Lojistik yönetimi programının kuruluşu da ifade edilen insan gücü yetiştirme amacı ile paralellik göstermektedir.
Amaçlar
Lojistik Yönetimi Programı; Lojistik Yönetimi programında satın alma, nakliye ( hava, kara, deniz, demiryolu), gümrük, sigorta, depolama, tedarikçi sipariş izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemi, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli işlemler (etiketleme, fiyat-barkod, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkiyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi lojistik ile eş anlamlı hale gelmiş konularda mezunlarımızın donanımlı olması amaçlanmaktadır. Bireylerin Mesleki ve Teknik Eğitim İhtiyaçları: Genç nüfus oranının oldukça yüksek olduğu ülkemizde mesleki ve teknik eğitim ekonomik büyümenin sağlıklı bir işlerlik kazanmasında kilit görevdedir. Lojistik yönetimi bölümü bu alanda istihdam edilecek bireylerin mesleki eğitim ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulmuştur.
Lojistik Yönetimi programında satın alma, nakliye ( hava, kara, deniz, demiryolu), gümrük, sigorta, depolama, tedarikçi sipariş izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemi, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli işlemler (etiketleme, fiyat-barkod, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkiyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi lojistik ile eş anlamlı hale gelmiş konularda mezunlarımızın donanımlı olması amaçlanmaktadır.
Programın Misyonu
– Ekonomiye Katkısı: Son yıllarda ülkemizde ciddi bir büyüme gösteren perakendecilik sektörünün eğitimli çalışan ihtiyacı da hızla büyümektedir. Ancak henüz bu ihtiyaca tam olarak cevap verebilecek yeterlilikte eğitim altyapısı bulunmamaktadır. Perakendecilik bölümü bu alandaki yetişmiş ve eğitimli işgücü ihtiyacını karşılayarak ekonomik büyüme sürecine oldukça önemli boyutta katkı sağlayacaktır.
– Yöreye Katkısı: Perakendecilik bölümü Denizli ili başta olmak üzer bölgedeki diğer yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren perakende işletmelerinin ve sayıları hızla artan alışveriş merkezlerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanmıştır.
– Yaratacağı İş Gücü: Gelişen teknolojinin endüstriye uygulanmasında, teknik ve sosyal birçok niteliğe sahip eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Organ nakli yapan sağlık kuruluşları ve kargo şirketlerinde önemli derecede istihdam edilmeleri büyük bir eksiği tamamlayacaktır. Lojistik Teknikerleri, üretim, enerji ya da hizmet sektöründe, işçilerle mühendisler ve yöneticiler arasında ara eleman olarak her safhada çok önemli yerler almaktadırlar. Üretim için; malzeme, üretim imkânları, insan bileşiminin zamanında bir araya getirilmesi, üretimi yapılan ürünlerin son kullanıcıya ulaştırılması faaliyetleri içerisinde, bu program mezunlarının istihdamında çok geniş imkânlar vardır.
Programın Vizyonu
Ülkemizde özellikle hizmet ve üretim alanında gereksinim duyulan eğitilmiş ve nitelikli işgücü boşluğunun doldurulması, çağın gereklerine uygun kalite ve niteliklerde ara eleman yetiştirilmesidir.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://hmyo.pau.edu.tr