Haliç Üniversitesi – Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Üretim, ticaret, tedarik, depolama, elleçme, ulaştırma ve lojistik ekonomik etkinlikleri birbirini izleyen, bütünleyen etkinliklerdir ve genel olarak lojistik içinde ele alınmaktadırlar. Dolayısıyla bir malın özellikle küresel ölçeklerde üretim noktaları ile tüketim noktaları arasında her zaman lojistik etkinliklerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Öte yandan Türkiye, hem büyük bir pazar konumu hem de doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde oluşacak fiziksel mal hareketlerinde avantajlı ulaştırma hattı konumu ile gitgide daha önemli bir hale gelmektedir. Aynı yönde dünyada üretim ve tüketim bölgelerine bağlı olarak yabancı lojistik şirketleri Türkiye’de ortak aramaları ve şirket evlilikleri İT gerçekleştirmektedirler.
Ürünlerin ilk hammadesinden son ürün olarak tüketiciye ulaşana kadar her aşamasında bir günümüzde işletmelerin tüm faaliyetlerinde sürekli bir “tedarik, stok, depo, ulaştırma ve dağıtma zinciri yöntemi” yaklaşımları bakış açısına sahip olmayı zorlamaktadır. Bu gelişmeler lojistik programının ve içeriklerinin hazırlanmasında etkili olmaktadır. Bu iş kolu lojistik, ticaret, elleçme, ulaştırma, gümrük ve benzeri işleri izleyen, gerçekleştiren nitelikli işletmeci ve yönetici elemanlar yetiştirilmesini beklemektedir.
İşletme, ekonomi, ulaştırma ve lojistik disiplinleri yanı sıra sektördeki yüklenici firmaların gereksinim duydukları sektöre ve süreçlere ilşkin temel bilgiler, iş teknikler ve beceriler kazandırılmasını, yeteneklerinin geliştirilmesini beklemektir. Üniversitemizde lojistik programı bu son gelişmeler ve gereksinimler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Günümüzde modern kurumsal şirketlerin gereksinim duydukları ulaştırma ve tedarik zinciri odaklı bir bakış açısına sahip, küresel rekabet ortamında yerel ve uluslararası düzeylerde gelişmeleri izleyen, sektörel uygulamalarda yaratıcı ve yenilikçi fikirleri uygulayan, geliştiren, bu yönde yeterli bilgi ve beceri ile donatılmış işletmeci eleman yetiştirilmesine yönelik olarak tasarlanmıştır.
Lojistik programları bu yönde temel olarak üretim, lojistik, ulaştırma teknikleri, ulaştırma işletmesi ve uluslararası ekonomi, işletme, muhasebe ve hukuk alan bilgileri, istatistik ve karar araştırma yöntem bilgilerini kapsamaktadır. Program dahilinde sektöre yöne|ik özgün dersler uzman öğretim kadroları tarafından verilmektedir.
Mesleğin Geleceği
Uluslararası alandaki ticari faaliyetlerin gelişmesiyle birlikte lojistiğe ilişkin faaliyetler işletme başarısını etkileyen önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Lojistik sektörünün genişliği ve sürekliliği bu alanda yetişmiş nitelikli elemanlara olan ihtiyacın devam edeceğini göstermektedir.
Uluslararası ticaret eski bir ekonomik faaliyet olmakla birlikte küreselleşen ekonomik ilişkilere bağlı olarak giderek karmaşıklaşmakta ve uzmanlık gerektirmektedir. Dış ticaretin finansmanını sağlamak üzere uluslararası finansal piyasalarda çok sayıda finansal ürünler ortaya çıkmıştır. Firmaların, modern dış ticaret işlemlerini, çeşitli belgelerini, finansman usullerini bilen uzmanlara büyük gereksinimleri vardır. Diğer taraftan günümüz ekonomik ilişkilerinde ve dış ticarette lojistik uygulamaları da büyük önem kazanmıştır. Firmaların maliyetleri içinde lojistik masrafları büyük oranlara ulaşmıştır. Bu alanın uzmanlık gerektirmesinden dolayı firmalar giderek bu faaliyetlerini lojistik firmalarına devretmektedirler. Bu nedenlerle, uluslararası ticaret ve lojistik alanlarında uzmanlık kesinlikle bugünün ve geleceğin revaçta meslekleri arasında görülmektedir.
Bölümü Tercih Eden Adaylarda Bulunması Gereken Özellikler
Ekonomi ve sosyal bilimlere ilgi duyması
İnsanlarla iyi iletişim kurabilmesi
Teknolojik cihazları kullanma yeteneğine sahip,
Matematiksel düşünce yeteneğine sahip,
Disiplinli, takipçi ve titiz,
Liderlik vasıflarına sahip,
Koordineli çalışma, emir ve kumanda altında çalışma yeteneğine sahip,
Sabırlı ve soğukkanlı,
Zor ve değişken şartlara kolay uyum sağlayabilen,
Analitik düşünce yapısına sahip,
Gerektiğinde çabuk ve doğru karar veren,
Ekip çalışmalarına uyum sağlayan,
Tablo Grafik Çizelge okuma yeteneğine sahip olma,
İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilme,
Şekilleri doğru algılayabilme,
Doğru yazılı ve sözlü anlatım yapabilme,
Kuvvetli hafızaya sahip olma,
Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bendece sağlam ve dayanıklı olma,
Yabancı dil konusunda yetenekli kişiler olmaları gerekir.
Web Adresi: http://www.halic.edu.tr