Atatürk Üniversitesi (Erzurum) – Aşkale Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Endüstrinin, nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Lojistik programı, çok geniş çalışma alanına sahiptir. Yaşanan hızlı değişim ve küreselleşmenin etkisiyle; pazarların, müşteri istek ve ihtiyaçlarının, işletmeler arası ilişkilerin gereklerinin farklılaşması sonucunda Lojistik kavramı giderek daha çok önem kazanmaktadır. Program günümüzde, 21. yüzyılın en önemli iş kollarında biri haline gelmiştir. Ülkemizin, güçlü bir lojistik merkez haline gelebilmek için önemli avantajlara sahiptir.
Coğrafi konumu ve özellikleri, insan kaynakları ve ekonomik potansiyeli, hızla gelişmesi planlanan ulaşım olanakları ile lojistik sektörünün ilerleyen yıllarda büyük bir hızla gelişeceği açıktır. Ayrıca, Erzurum’un Doğu Anadolu’nun Merkezinde bir şehir olması ve Aşkale’nin D-80 ve E23 yollarının kesim noktasında olması, bunun yanında Erzurum’a Lojistik Köyünün kurulması ile lojistiğin aktif bir biçimde çalışması ve bu bölgede böyle bir programın olmaması bölgede bu programın açılmasını zorunlu hale getirmektedir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak, lojistik sektöründe yetişmiş iş gücüne duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır.
Türkiye`nin ulusal ve uluslararası bir lojistik merkez haline dönüşme süreci devam ederken, Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda, gerekli bilgi ve birikimlerle donatılmış nitelikli iş gücüne gereksinim duymaktadırlar. Bu anlamda, Lojistik bölümünden mezun olan öğrencilerin gelişmekte olan lojistik sektörüne önemli katkılarda bulunacağını düşünmekteyiz.
Öğrenciler bölümden mezun olmadan önce lojistik firmalarında en az otuz iş günü zorunlu stajlarını tamamlamak zorundadırlar. Böylece öğrenciler, program boyunca alınan teorik bilginin iş hayatında uygulamaya nasıl dönüştürebileceği konusunda yetkin hale gelmektedir. Lojistik programından mezun olan öğrenciler, tüm kamu ve özel kuruluşlarda çalışma olanağına sahip olacaklardır. Gerek Lojistik sektöründe hizmet sağlayıcı olarak faaliyet gösteren gerekse lojistik fonksiyonlarının bir kısmını kendi bünyelerinde gerçekleştiren firmalarda ve lojistik sektörünün gelişmesi ve yapılanması konusunda faaliyet gösteren firmaların çeşitli kademelerinde görev alabileceklerdir.
Mezunların Çalışma Alanları
Lojistik sektörünün lojistik hizmet verenler, lojistik hizmet alanlar ve düzenlemeleri yapanlar olmak üzere üç ana boyutu vardır. Lojistik bölümünden mezun olan öğrencilerimiz hem lojistik hizmet veren, hem lojistik hizmet alan, hem de lojistik uygulamaları düzenleyen kurumlarda istihdam imkânlarına sahiptir. Ayrıca dikey geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayan mezunlar lisansüstü eğitimleriyle birlikte akademik alanda da istihdam imkânı bulabilirler.
Web Adresi: http://www.atauni.edu.tr/#sayfa=lojistik-bolumu-amac-ve-misyon
Atatürk Üniversitesi – Açıköğretim Fakültesi – Lojistik Programı (Açıköğretim)
Programın Amacı
Lojistik programının amacı, çağdaş bilgi ve tekniklere sahip, gerek ulusal gerekse uluslar arası iş hayatına çözümler üretebilecek, devlet ve özel kurumların daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayacak, profesyonel iş ortamının gerektirdiği niteliklere sahip, günün hızla değişen şartlarına uyum sağlayabilecek Kamu ve Özel sektöre yönetici ve eleman yetiştirmektir.
Programın Kazanımları
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, günümüzün önde gelen alanı olan lojistik sektörünün sürekli yenilenen bilgi ve beceri donanımını edinecek, mesleki terminolojiyi alanda kullanabilecek ve alanda önlisans seviyesinde bilgi sahibi olacaktır.
Programın İstihdam Alanları
Programdan mezun olan öğrenciler güncel konularla zenginleştirilmiş alan içi eğitimlerini aldıktan sonra “lojistik uzmanı” sıfatını kazanacaklardır. Endüstrinin, nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Lojistik programı, çok geniş çalışma alanına sahiptir.
Lojistik sektörünün lojistik hizmet verenler, lojistik hizmet alanlar ve düzenlemeleri yapanlar olmak üzere üç ana boyutu vardır. Lojistik bölümünden mezun olan öğrenciler hem lojistik hizmet veren, hem lojistik hizmet alan, hem de lojistik uygulamaları düzenleyen kurumlarda istihdam imkânlarına sahip olacaktırlar. Lojistik Önlisans programından mezun olan öğrenciler imalat işletmelerinin tedarik temin, satın alma, üretim, pazarlama ve dağıtım birimlerinde görev alabilirler. Aynı zamanda perakende ve hizmet işletmelerinin tedarik temin, stok ve dağıtım birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca dikey geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayan mezunlar lisansüstü eğitimleriyle birlikte istihdam imkânı bulabilirler.
Web Adresi: http://www.atauni.edu.tr/#birim=lojistik-onlisans-programi