Lojistik dünyada ve ülkemizde hızla gelişmekte olan bir sektördür. Lojistik, taşımacılığın yanı sıra depolama, dış ticaret, gümrük, paketleme, dağıtım gibi çok sayıda hizmetin entegre ve eşgüdümlü bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir.
Önemli olan hizmette fark yaratmaktır. Yani doğru ürünü, doğru miktarda, doğru koşullarda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru maliyetle ve doğru müşteri için sunmak önemlidir. Bu performans düzeyi ancak etkin ve verimli lojistik ile sağlanabilir.
21. yüzyılın en fazla gelişme göstermesi beklenen üç önemli iş kolundan biri olan ve ülkemizde de hızla gelişen lojistik sektöründe; tedarik zinciri yönetiminin temel ilkelerine, stratejilerine ve tekniklerine vakıf, analitik düşünme, problem çözme ve karar verme yetenekleri ile donanmış, lojistiğin tüm fonksiyonlarına hakim, bilgi teknolojileri sistemlerini kullanmasını bilen, küresel vizyon sahibi uzmanlar yetiştirmek amaçlanmaktadır. Tüm bu hedefler içerisinde adayların yetişmeye imkan tanındığı üniversitelerde okutulan lojistik bölümleri; önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programları altında mevcuttur.
Lojistik Ön Lisans Bölümleri – Lojistik Lisans Bölümleri – Lojistik Yüksek Lisans Programları – Lojistik Doktora Programları
Güncelleme: 1 Ağustos 2018
* Listede olmayan program/bölüm için iletişim formundan bilgi verebilirsiniz.
* Mevcut program/bölüm için içeriklerinizi iletişim sayfasından gönderebilirsiniz.
Kara Harp Okulu – Savunma Bilimleri Enstitüsü – Tedarik ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı
Doktora programının genel amacı; bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Ted. ve Loj. Ynt. doktora programı ile müdavimlerin, TZY ve LY konularında derinlemesine bir bakış açısıyla kavramsal ve analitik sentezler oluşturmalarını sağlamak, sektörün dinamik ve değişken yapısının incelenmesi için uzmanlık yeteneği kazandırmaktır.
Maltepe Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü – Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Doktora Programı
Dünya’da ve Türkiye’de Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi alanındaki gelişmelerin ivmelenmesi paralelinde oluşan uzman ve yönetici taleplerini karşılamak amacıyla açılmış olan programımız tezli ve tezsiz olmak üzere üçüncü yılına girmektedir.
Açıldığı dönemde lojistik, taşımacılık, uluslararası ticaret, depo yönetimi alanlarına odaklanan program, geçtiğimiz yıl depo tasarımı, satın alma ve envanter yönetimi, kalite ve performans yönetimi derslerini de kapsar hale gelmiş, sektörden konferans vermeye çağırılan konuşmacı sayısı arttırılmış ve dersler ağırlıklı olarak vaka bazlı yapılmaya çalışılmıştır.
Sektörde halen hızlı biçimde sürmekte olan transformasyon arz-talep ağları yönetimi, küresel kaynak kullanımı, enformasyon teknolojileri, sözleşme yönetimi, risk yönetimi, yeşil ve tersine lojistik konularını ön plana çıkarmıştır.
Gelişmeleri her zaman yakından izlemekte olan ve lojistik ve Tedarik Zinciri Yüksek Lisans Programını yaşayan bir organizma olarak gören anabilim dalımız gelişen ve önem kazanan konulara ilişkin yeni seçimlik dersler koymakta, proje ve tez konularını bu alanlara yöneltmekte ve her dönem gerçekleştirdiği teknik gezilerle sektörün gereksinimlerini karşılayacak formasyonda güncel bilgilerle dolu uzmanlar ve yöneticiler yetiştirmektedir.
Web Adresi: http://sbe.maltepe.edu.tr
Doğuş Üniversitesi – Fen Bilimleri Enstitüsü – Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Doktora Programı
Günümüzde gelişimin dünya ekonomisi için en önemli sektörlerden biri lojistiktir. Şirketlerin üretim ve satış anlamında küreselleşme sayesinde birçok fırsata sahiptir. Ama yine de doğru ürün veya hizmeti uygun koşullar altında dağıtmak için etkin bir lojistiğe ve tedarik zinciri yönetimine gereksinimleri vardır.
Üniversitelerde lojistik programlarının oluşturulmasında temel belirleyici etmen, lojistik uzmanları için giderek büyüyen fırsatlardır. Geçmişte pek çok üniversitenin, lojistiği ayrı bir alan olarak tanımadıklarını ve lojistiğin özellikle işletme lisans programları içinde yer alsalar dahi bu programlarla nasıl bütünleştirileceğine ilişkin fikir ayrılıkları olduğunu göstermektedir (Langley and Mundy, 1978). 1970’ten sonra, endüstride ve devlette lojistik profesyonellerine artan talepten dolayı, lojistik konusu giderek daha popüler hale gelmeye başlamıştır (Lancioni et al., 2001a).
Lojistik konusu; Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (International Institute for Management Development) tarafından, yıllık dünya rekabet edebilirlik sıralamasında anahtar faktörlerden biri olarak sayılmaktadır (IMD, 2006).
Ülkemizde lojistik alanında programa sahip olan yüksek okul ve üniversitelerin sayısı gelişmiş ülkelere göre düşüktür.
Lojistik eğitimi, dinamik ve değişkendir. İyi bütünleştirilmiş ve etkin bir lojistik programı; öğrencilere, iş dünyasıyla başa çıkma ve sektörün gereksinimlerine cevap verme konusunda yardımcı olabilir. Geleceğin lojistikçileri geniş, uygulamalı ve odaklanmış bir öğretimle, analitik ve liderlik becerilerini öğrenmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu öğretim genel – lojistiği bir yan konu olarak gören yüksek lisans ve/veya doktora programlarıyla yeterli olamaz.
Doğuş Üniversitesi Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi doktora programı ülkemizde bu alandaki eğitim/öğretim ve araştırma boşluğunu doldurmayı amaçlamaktadır. Üniversitemiz, bu amaç için gerekli altyapı, kadro, yetkinlik ve finansmana sahiptir.
Sonuç olarak, Doğuş Üniversitesi Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Doktora programıyla; tüm dünyada gerekliliği üzerinde fikir birliği sağlanmış ve ülkemizde de eksikliği duyulan lojistik eğitimini ve araştırma çalışmalarını etkin akademik kadrosu ile başarılı bir biçimde yürütmek; sektörde eksik olan yetişmiş insan gücüne katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Lisans ve Yüksek Lisans Mezunları için Programın Yapısı
Doğuş Üniversitesi Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Doktora Programı eğitim dili İngilizce olan tezli bir programdır. Bir akademik yılda her biri 14 haftalık 2 dönem olup, normal süresi 10 dönemde tamamlanmaktadır. Öğrenciler lisans eğitimlerini ya da ilgili bir yüksek lisans programını tamamlamalarının ardından programa katılabilirler. Yalnızca lisans derecesine sahip öğrenciler 48 kredi (16 ders) ile seminer ve doktora tezinden oluşan programı, yüksek lisans derecesine sahip öğrenciler 24 kredi (8 ders) ile doktora tezinden oluşan programı tamamlamaları sonrası mezun olma hakkını kazanırlar.
Araştırma Alanları:
Lojistik Sistemleri, Ulaştırma Sistemleri, Tedarik Zinciri Sistemleri
Web Adresi: http://www.dogus.edu.tr/