Mustafa Kemal Üniversitesi – Lojistik Programı
Antakya Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Losjisitik programı çok geniş bir çalışma sahasına sahiptir. Günümüzde rekabet faktörlerinin belirleyicisi olan müşteri ihtiyaçlarının zamanında teslim edilmesine hizmet eden ulaştırma bu progamın temel taşlarından biridir.
Hangi sektörde olursa olsun ulaştırma ve lojisitik ihtiyaç duyulan ve olmazsa olmaz bir yapı arz eder. İster hizmet ister imalat ve sanayi sektörü olsun üretilen mal ve hizmetin ihtiyaç sahiplerine ulaştırmasında ulaştırma ve lojistik uygulamasına yer vermek zorundadır.
Bireysel ulaşımdan, mal hizmet taşımacılığına, askeri sevkiyat bilgisinden basit ürün dağıtımına kadar her sektörde bu programdan mezun olacak öğrencilerimizin çalışma imkanı bulunmaktadır.
Ayrıca, özellikle mal ve hizmet taşınmasında yurt içi ve yurt dışı hizmet veren firmaların gün geçtikçe bu konuda eğitimli ve nitelikli personel ihtiyacı duyduğu bilinen bir gerçektir.
Kısaca, Sektör ayrımı belirtilmeksizin ulaştırma ve lojisitik faaliyetini yerine getiren imalat, sanayi, dış ticaret ve hizmet işletmelerinde öğrencilerimiz kolaylıkla iş bulabilme imkanına sahip olacaklardır. Hatay ilindeki naklİye firmaları, dış ticaret şirketleri ve Antakya Gümrüğü’nün varlığı öğrencilerimizin kendi illerinde istihdam edilmesine fırsat vermektedir.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://www.mku.edu.tr/myo/antakyamyo/
Reyhanlı Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Uluslararası ve ulusal pazarda faaliyet gösteren firmaların, farklı alanlardaki üretim, satış, satın alma ve nakliye işlerinde yöneticilerle birlikte çalışacak elemanı yetiştirmek amacıyla kurulmuş bir bölümdür.
Web Adresi: http://www.mku.edu.tr/main.php?location=remyo
Yayladağı Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Günümüzün iş dünyası; uluslararası rekabetin, mal, teknoloji ve varlıkların yer aldığı bir arenaya dönüşmüş bulunmaktadır. Bu nedenle, iş hayatında başarıya ulaşmak için kullanılan stratejiler ile bu stratejilere uygun faaliyetlerin, yani lojistiğin önemi gittikçe artmıştır.
Lojistik, 21. yüzyılda amaca ulaşmak için, tüm organizasyonunu ve kaynaklarını en uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak, iş dünyasının gündemine girmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede satın alma, nakliye (kara, hava, deniz, demir yolu), gümrük, sigorta, elleçleme, depolama, tedarikçi siparişi izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemileri, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli işlemler (etiketleme, fiyat-barkot, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkiyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi çok çeşitli faaliyetler, günümüzde lojistik ile eş anlamlı olarak kullanılır duruma gelmişlerdir.
Lojistik meslek dalı; ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara, daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmasını içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından mal bedellerinin tahsiline, gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından, depolamaya ve tüm iş süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar çok geniş boyutlara ulaşmıştır. Lojistik meslek elemanı dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşımacılık (hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu, kombine taşımacılık, kargo taşımacılığı ) hizmet sektöründe çalışma imkânına sahiptir.
Web Adresi: http://www.mku.edu.tr/main.php?location=yayladagimyo