Aksaray Üniversitesi
Şereflikoçhisar Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölümü
Akdeniz Üniversitesi
Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
* İkinci Öğretim Bulunmaktadır.
Dünya ticaret trendleri doğrultusunda stratejik konumda olan ülkemiz bünyesinde Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü olarak hedefimiz; öğrencilerimize Uluslararası Ticaret ve Lojistik konularında hem teorik anlamda hem de teorinin fiziksel kimlik kazanması için pratik anlamda sektör stajları, uygulama laboratuarları ve çeşitli kongre ve konferanslar yardımıyla en iyi şekilde eğitim vermek ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek ve sorunlara çözüm getirebilecek nitelikte yetiştirmektir.
Son yıllarda küreselleşme ile birlikte uluslararası mal ve hizmet ticareti ile sermaye akımlarında geçmiş ile kıyaslanamayacak bir canlılık ve karmaşıklık görülmektedir. Ekonomik ve siyasi sınırların iyice saydamlaştığı günümüzde, uluslararası ticaret ülke ekonomilerinde artan oranda önem kazanmaktadır. Bu sürecin en önemli ayakları bilgi ve iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelerdir. Bu gelişmeler sayesinde hem piyasalar arasındaki etkileşim artmakta hem de ulaştırma olanakları gelişmektedir. Artık geleneksel sektörlerde daha çok sayıda ürünün dış ticareti yapılabilmektedir. Katma değerli süreçlerin ve faaliyetlerin önem kazanmasıyla bütünleşik tedarik zinciri yönetimi firmaların verimlilik ve etkinlik odaklı çalışmalarında ana nokta olmaktadır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü konu olarak farklı ancak birbirleri ile yakın ilişki içinde olan iki alandan oluşmaktadır: Uluslararası Ticaret ve Lojistik.
Uluslararası ticaret farklı ülkelerde yerleşmiş şirketlerin (çok uluslu şirketlerin) yaptıkları ithalat ve ihracata ilişkin ekonomik temeller, işlemler ve uygulamalar, dış ticarette kullanılan belgeler, dış ticaretin finansmanı gibi farklı ancak birbirlerini tamamlayan alanları içermektedir.
Dış ticaretin finansmanını sağlamak üzere uluslararası finansal piyasalarda çok sayıda finansal ürünler ortaya çıkmıştır. Firmaların, modern dış ticaret işlemlerini, çeşitli belgelerini, finansman usullerini bilen uzmanlara büyük gereksinimleri vardır.
Web Adresi: http://uygulamalibilimler.akdeniz.edu.tr
Erciyes Üniversitesi
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Yoğun rekabet koşulları altında olan işletmelerin ekonomik ve ticari faaliyetleri, 21. yüzyıla damgasını vuran küreselleşme ile daha zor şartlarda sürdürülmektedir. Bu şartlar altında özellikle uluslararası vizyona sahip, ihracat ve ithalat performanslarını iyileştiren, uluslararası ortaklıklar ve sözleşmeler yoluyla ilişkilerini sağlıklı hale getiren işletmelerin daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir.
Uluslararası alanda işletmelerin sergileyecekleri başarı ise her şeyden önce sahip oldukları uluslararası ticari ve ekonomik ilişkileri iyi bilen insan kaynaklarına bağlıdır. Bu nedenle, ülkemiz işletmeleri de uluslararası faaliyetlerinde başarılı olmak için uluslararası ticareti iyi bilen uzman elemanlara her geçen gün daha çok ihtiyaç duymakta ve kadrolarını bu nitelikteki elemanlarla güçlendirmeye çalışmaktadırlar. Dolayısıyla, ülkemizin ve işletmelerin uluslararası ticaret konusunda ihtiyaç duydukları insan kaynaklarını yetiştirmek ve bu yöndeki taleplerine cevap vermek Erciyes Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün temel amacını oluşturmaktadır. Bu bölümde, kamu kurumlarında ve özel sektör işletmelerinde görev yapacak, uluslararası ticaret ve lojistik alanında yeterli mesleki ehliyete sahip, lisan bilen, uygulama deneyimi kazandırılmış uzman kişilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu hususlar göz önüne alındığında Erciyes Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu içinde açılacak Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünde, ülkemizin ve bulunduğu bölgenin gereksinimlerine cevap verebilecek kamu sektöründe ve özel sektörde uluslararası ticaret ve lojistik konularında uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek uygulamaya hakim, yeterli bilgi birikimine sahip, iyi derecede yabancı dil bilen, donanımlı ve nitelikli uzman elemanlar yetiştirmesi planlanmaktadır.
Web Adresi: http://ubyo.erciyes.edu.tr/
Mersin Üniversitesi
Tarsus Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Uluslararası ticaret ve lojistik bölümü, envanter, taşımacılık, depolama ve paketleme gibi konuları kapsayan ve bu yönde genel olarak, ekonomi, ithalat ve ihracat uygulamaları, lojistik, muhasebe, pazarlama, dış ticaret işlemleri gibi bir çok ekonomi ve işletme derslerini kapsayan entegre bir programdır.
Uluslararası ticaret, küreselleşen ekonomik ilişkilerle birlikte daha fazla karmaşıklaşmakta ve uzmanlık gerektirmektedir. Ülkemizin coğrafi konumu ve özellikleri ile birlikte hızla gelişen ulaşım imkânları sayesinde lojistik sektörünün büyük bir hızla gelişeceği bir gerçektir. Bu nedenlere bağlı olarak, uluslararası ticaret işlemlerini, finansman şekillerini ve lojistik faaliyetleri bilen yetişmiş işgücüne duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. İşletmeler günümüzde giderek artan ölçüde, ithalat ve ihracat faaliyetlerini dış kaynak satın alma yöntemiyle dış ticaret ve lojistik firmalarına yaptırmaktadırlar. Dolayısıyla uluslararası ticaret ve lojistik alanlarında uzmanlık, diğer işletmelere dış ticaret ve lojistik konularında hizmet vermekte olan firmalar açısından da çalışanlarda aranan en önemli özelliklerdir. Bundan dolayıdır ki dış ticaret ve lojistik uzmanlığı bugünün ve geleceğin revaçta meslekleri arasında görülmektedir.
Günümüzde uluslararası ticaretin, modern lojistik faaliyetleri olmaksızın yürütülebilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla uluslararası ticaret yapabilmek için alanında uzmanlaşmış kişilerin mutlaka lojistik bilgilerine de sahip olmaları gerekir. Bölümümüzde uluslararası ticaret ve lojistik yönetiminin bir arada yer alması, öğrenciler açısından önemli bir avantaj yaratmaktadır.
Web Adresi: http://www.mersin.edu.tr/
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Günümüzde teknolojik alanda meydana gelen radikal değişiklikler ve bu değişikliklerin tetiklediği küreselleşme, geleneksel iş çevresini, iş yapma usul ve yöntemlerini derinden etkilemiş ve iş yaşamında farklı bir sürecin yaşanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, küreselleşmeyle birlikte adeta ülkeler arası coğrafi ve ekonomik sınırlar ortadan kalkmış, dünya tek bir pazar haline gelmiştir. Böylesi bir gelişme, ticaretin kapsam ve niteliğini etkilemiş, ticaret yerel düzeyden çıkarak küresel ölçekte yerine getirilen bir iş haline dönüşmüştür. Küresel ticaret, işletmelerin o güne kadar karşı karşıya olmadıkları yeni riskleri, belirsizlikleri ve sofistike sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle, işletmelerin rekabet avantajı sağlayabilmek adına tedarik ve üretim noktalarını dünya üzerindeki farklı lokasyonlara konumlandırmaları ve yine hizmet edilen pazarların farklı coğrafyalarda yer alıyor olması, işletmelerin tedarik ve dağıtım konularında üstesinden gelmeleri gereken, yüksek maliyetli, karmaşık ve çözümü uzmanlık gerektiren lojistik problemlerin doğmasına neden olmuştur.
(daha&helliip;)