Yeditepe Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü – Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Programın ana amacı, küreselleşme ve bilgi teknolojilerinin etkisi ile artan rekabet sonucunda büyük önem kazanmış olan uluslararası ticaret ve lojistik alanlarında çağımızın gereklerine uygun, sürekli değişim ve gelişmeye açık, analitik ve nesnel düşünme yetileri gelişmiş, çağın ilerisine geçebilecek insan kaynaklarını sağlamak, söz konusu alanlarda akademik çalışmalar gerçekleştirmek ve akademisyen yetiştirmektir.
Sınırların giderek saydamlaştığı, insan ve mal hareketlerinin kolaylaştığı ve arttığı, bilişim teknolojisinin baş döndürücü gelişme gösterdiği günümüzde uluslararası alanda ticari faaliyet fırsatları artmıştır. Küreselleşen ekonomi ve giderek artan rekabet bu olanakların doğru biçimde ve verimli kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Uluslararası ölçekte değerlendirilmesi neredeyse kaçınılmaz hale gelen ticaretin, kurallarına uygun bir biçimde uygulanabilmesi ve uzun dönemli fayda yaratabilmesi için profesyonelce ele alınması bir ihtiyaç olarak kendini hissettirmektedir.
Bugünün Türkiye’sinde yüksek lisans programının ilgi alanını teşkil eden ticaret, ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörleri, gayri safi yurtiçi hasılanın %25,8’ini kapsar hale gelmiştir. Ekonominin dörtte birini elinde tutan bu alanları yakından tanımakla kalmayıp, en etkin şekilde faaliyetleri yönetebilmek, her girişimcinin kişisel başarısının yanısıra sektörel başarının da önkoşuludur.
Küreselleşme sürecinde, Türkiye’nin ticaret ortakları artmakta, ürünleri giderek çeşitlenmekte, ve dış ticaret ülke ekonomisinin temel faaliyetlerinden biri halini almaktadır. TÜİK ön verilerine göre, 2007 yılında yıllık ihracatımız %25,3; ithalatımız ise %21,8 büyüyerek toplam dış ticaretimiz 250 milyar $’ı aşmıştır. Yakın gelecekte dış ticaret sektöründeki büyümenin devam etmesi beklenmektedir.
Diğer taraftan, ticaretin düzenli yürütülmesi için lojistik sektörünün güçlü olması bir ön şart olarak karşımıza çıkmaktadır. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ham maddenin başlangıç noktasından ürünün tüketildiği son noktaya kadar malzemelerin, hizmetlerin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi süreçlerini içeren ve hem Türkiye’de hem de dünyada gittikçe önemi artan bir uygulama alanıdır.
Lojistiğin önemli kavramlarından biri tedarik zinciridir. Hammaddeden başlamak üzere, kaynakların bulunması, üretim yerlerine getirilip üretilmesi, üretildikten sonra tüketiciye ulaştırılması, satış sonrası destek hizmetlerinin verilmesi ve atıkların toplanması sürecine tedarik zinciri denir. Bu tarif, ticaretin lojistik ile nasıl yakın bir ilişki içinde olduğunun bir diğer göstergesidir.
Bugün, dünya lojistik pazarı 7 trilyon $’dır. Bunun 1 trilyon $’ı karayolu taşımacılığına ait olup, genel olarak taşıma, lojistik faaliyetlerin %50’den fazlasını oluşturmaktadır. Avrupa Birliği’nde karayolu taşımacılığı ile 730 milyar $ gelir sağlanırken, bu rakam Türkiye için 3 milyar $’dır.
Ülkemzde, uluslararası taşımacılık yapabilecek nitelikte 43.000 araç mevcut olup, bu sektörde sağlanan istihdam sayısı 400.000’dir. Yedi kriter çerçevesinde tasnif edilmiş olan lojistik verimliliği konusundaki dünya sıralamasında Türkiye 34. sırada bulunmaktadır.
T.C. Ulaştırma Bakanlığı, taşımacılık sektörünü yeniden düzenlemek amacıyla, 4935 sayı ve 10/07/2003 tarihli bir kanun ve bağlı yönetmelikleri ile lojistiğin en önemli faaliyet alanlarından biri olan “taşımacılık” sektörünü yeniden şekillendirmiştir. Bu kanun ve bağlı yönetmelikleriyle sektör şirketlerinin bilgili ve yetenekli kişiler tarafından yönetilmesini öngören düzenlemeler yapılmıştır.
Söz konusu düzenlemeler gereğince orta ve üst düzey yönetici olabilmek için yeterliklik belgesi (sertifika) zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre, orta kademe yönetici olabilmek için dört yıllık ilgili fakülte eğitimi yeterli olurken, üst kademe yönetici olabilmek için adı geçen alanda yüksek lisansın tamamlanması koşulu aranmaktadır.
Hızla gelişen lojistik sektörü bu alanda yetişen kişiler için geniş fırsatlar sunmakta olduğundan yetişmiş insan gücüne olan talep devam etmektedir. Ayrıca hem yasal bir düzenleme ile taşıma ve lojistik faaliyetlerinde bulunan kuruluşların ihtisas diplomalı yöneticiler tarafından yönetilmeleri zorunluluğunun getirilmesi, hem de lojistiğin ticaret ile olan yakın ilişkisi nedeniyle, açılması önerilen bu yüksek lisans programı önem kazanmaktadır. Bu nedenle, uluslararası ticaret bilgisinin yanı sıra görece yeni olan lojistik konusunda da bilgi sahibi olan akademisyenlere de gereksinim duyulacağı ve programın bu gereksinime de hitap edebileceği öngörülmektedir.
Lojistik ve taşımacılık sektörü her fırsat ve ortamda eleman ihtiyaçlarını dile getirmektedir. Ayrıca, Yeditepe Üniversitesi’nde kurulması önerilen bu programın, uluslararası ticaret ve lojistik gibi birbiri ile yakından ilişkili iki konu arasındaki bağlantıları kurarak bir sinerji oluşturacağı ve önemli bir ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir.
Web Sitesi: http://www.yeditepe.edu.tr
Yeditepe Üniversitesi – Fen Bilimleri Enstitüsü – Lojistik Sistemleri Yönetimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
İndiyana Üniversitesi Purdue Üniversitesi İndianapolis (IUPUI), İndiyana, ABD, ve Yeditepe Üniversitesi (YTÜ), Istanbul, Türkiye, Lojistik Sistemleri Yönetimi ve Mühendisliği yüksek lisans programı için biraraya geldiler. Yeditepe Üniversitesi tarafından yeni bir formatta sunulan bu yüksek lisans programın dersleri Yeditepe üniversitesi ve Purdue üniversitesi öğretim görevlileri tarafından bir yıllık eğitim süresi boyunca verilecektir.
Globalleşen rekabetçi ekonomik ortamda Lojistik, ekonominin ve iş dünyasının en önemli ve kritik alanı ve sektörü olmuştur. Sektörde gelişim ve lojistiğin önemi giderek artmaktadır.
Bu eğitimden amacımız, günümüzün ve geleceğin global rekabet ortamında sürdürülebilir rekabet ve başarı için; LOJİSTİK SEKTÖRÜ ile ENDÜSTRİYEL ve TİCARİ İŞLETMELERİN lojistik konularının yönetimi için ihtiyaç duyulan beyin gücünü yetiştirmektir.
LOJİSTİK, diğer birçok meslek gibi yalın bir konu veya disiplin değildir. Birçok konu ve disiplini birarada bulunduran ve bunların bir sentezi olarak ortaya çıkan bir ÇALIŞMA alanıdır. Programın amacı bu çok yönlü bilgi ihtiyacının karşılanması olmuştur.
Eğitimin bir diğer özelliği de öğrencilerimize bir araştırmacı niteliği kazandırmaktır. Böylece gerek iş yaşamında, gerekse akademik yaşamlarında, önlerine çıkabilecek yabancı konulara kısa sürede hakim olabileceklerdir.
Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde, inanıyoruz ki, öğrencilerimiz,
– bir işletmenin çalışma prensipleri ve problem çözümleri hakkında gerekli bilgileri edinmiş,
– yabancı dil bilen
– lojistik planlamaları yapabilecek ve
– operasyon yönetebileck yeterliliğe erişmiş
– yurt dışı (ABD) deneyimi olan
– kişisel gelişimini sürdürebilecek
– ÇİFT diploma sahibi
kişiler olarak mezun olacaklardır.
Web Sitesi: http://www.yeditepe.edu.tr/lisansustu/lojistik-sistemleri-yonetimi-muhendisligi
Yeditepe Üniversitesi – Ticari Bilimler Fakültesi – Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü (İngilizce)
Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar malzemelerin, Hizmetlerin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde hareketinin Planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesidir. Ülkemizde lojistik sektörünün gelişmesine paralel olarak, Lojistik ve Taşımacılık konusunda uzmanlaşmış insan gücüne ihtiyaç da artmıştır ve giderek artmaktadır. Bu ihtiyacı gören Üniversitemiz, 2001 yılında “Lisans” düzeyinde eğitim veren “Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık” Programını başlatmıştır. Bu eğitimden amacımız, Lojistik ve Taşımacılık sektörü ile üretici ve ticari işletmelerin lojistik konularının yönetimi için insangücü yetiştirmektir.
Türkiye’de alanında lisans “bölümü, sektör ile yakın ilişkide bulunarak, sektör faaliyetlerinin etkinliği konusunda uygun stratejiler yaratıp Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık eğitim veren ilk bölüm olan düzeyinde, Sektörün elde ettiği Deneyimleri öğrencilerin gelişmesi için kullanır.
Bölüm programının Disiplinler arası niteliği vardır. Öğrenciler, mesleki bilgilerin yanında, işletme ve ticari bilgiler ve en az iki yabancı dil bilgisi ile donatılmaktadır. Bu özellik, öğrencilerin mezun olduklarında istihdam alanlarını çeşitlendirmekte ve Uluslararası Piyasalarda çalışma imkanını geliştirmektedir. Mezunlarımız, hedef alınan Ulusal ya da Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi, üretim işletmelerinin “Tedarik Zinciri” yönetimini gerçeklestiren departmanlarında istihdam edilebilirler, bu bölümleri yönetebilirler.
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık programı, globalleşen ekonomik ortamda, kendilerini Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık konularında geliştirmek isteyen, bu sektörde etkin bir kariyer yapmak isteyenler için uygun bir eğitim alanıdır. Hızla gelişen Türkiye lojistik sektörü, bu alanda Yetişen kişiler için geniş fırsatlar sunmaktadır. Sektör için yetişmiş insan gücüne talep büyüktür. Ayrıca yasal bir düzenleme ile, Taşıma ve Lojistik faaliyetlerde bulunan kuruluşların, İhtisas diplomalı yöneticiler tarafından yönetilmeleri zorunluluğu getirilmiştir.
Lojistik, diğer birçok meslek gibi yalın bir konu veya disiplin değildir. Birçok konu ve Disiplini bir arada bulunduran ve bunların bir sentezi olarak ortaya çıkan bir çalışma alanıdır. Mezunlarımız, lojistik hizmeti sunan kamu ve özel kuruluşlar ile, bünyesinde lojistik hizmetleri bulunduran kuruluşlarda veya lojistik hizmetleri satın alan kuruluşlarda istihdam edilebilirler. Bu nedenle, mezunlar için geniş bir çalışma ve iş imkanı bulunmaktadır.
Ayrıca, öğrenciler, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Bilgi Teknolojileri gibi bölümlerde yan veya çift ana dal yapmak imkanı bulacaklardır. Mezunlar, Lisansüstü akademik kariyer yapabilirler. Bu sektörde kendi işlerini kurmak isteyenler için ise lojistik eğitimi, artı bir avantaj sağlamaktadır.
Bölüm Başkanı (Doç. Dr Erdal Nebol)
Web Adresi: http://www.yeditepe.edu.tr