Kırklareli Üniversitesi
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
Yoğun rekabet koşullarıyla karşı karşıya olan işletmeler, ekonomik ve ticari faaliyetlerini, 21. yüzyıla damgasını vuran küreselleşme ile birlikte daha zor şartlarda sürdürür hale gelmiştir. Bu şartlar altında özellikle uluslararası vizyona sahip, ihracat ve ithalat performanslarını iyileştiren, uluslararası ortaklıklar ve sözleşmeler yoluyla ilişkilerini sağlıklı hale getiren işletmelerin daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. İşletmelerin uluslararası alanda sergileyecekleri başarı ise her şeyden önce uluslararası ticari ve ekonomik ilişkileri iyi bilen insan kaynaklarına bağlıdır. Bu nedenle ülkemiz işletmeleri de uluslararası faaliyetlerinde başarılı olmak için uluslararası ticareti iyi bilen uzman elemanlara her geçen gün daha çok ihtiyaç duymakta ve kadrolarını bu nitelikteki elemanlarla güçlendirmeye çalışmaktadırlar. Dolayısıyla ülkemizin ve işletmelerin uluslararası ticaret konusunda ihtiyaç duydukları insan kaynaklarını yetiştirmek ve bu yöndeki taleplerine cevap vermek Kırklareli Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün temel amacını oluşturmaktadır. Bu bölümde, kamu kurumlarında ve özel sektör işletmelerinde uluslararası ticaret ve lojistik alanında görev yapacak, yeterli mesleki ehliyete sahip, lisan bilen, uygulama deneyimi kazandırılmış uzman kişilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu hususlar göz önüne alındığında Kırklareli Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu içinde açılacak Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünde, ülkemizin ve bulunduğu bölgenin gereksinimlerine cevap verebilecek, kamu sektöründe ve özel sektörde uluslararası ticaret ve lojistik konularında uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek uygulamaya hakim, yeterli bilgi birikimine sahip, iyi derecede yabancı dil bilen, donanımlı ve nitelikli uzman elemanlar yetiştirilmesi planlanmaktadır.
Bu bölümde verilecek eğitim, öğrencilere, uluslararası ticaret ve lojistik alanlarındaki teorik bilgilerle pratik uygulamaları bir arada sunarak sektörde gerçekleşen değişim ve gelişmeleri öğrenme fırsatı verecek ve böylece sektörün ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağının yetişmesine katkıda bulunacaktır.
Uluslararası ticaret ve lojistik farklı faaliyet alanları olmalarına rağmen aralarında çok önemli ilişkiler bulunmaktadır. Günümüzde uluslararası ticaret ancak modern lojistik faaliyetleri çerçevesinde yürütülebilmektedir. Dolayısıyla uluslararası ticaret uygulamaları alanında uzmanlaşmış kişilerin mutlaka lojistik bilgisine de sahip olmaları gerekmektedir. Bu nedenle bölümümüzde uluslararası ticaret ve lojistiğin bir arada yer almasının öğrenciler açısından çok büyük avantajları bulunmaktadır.