Dumlupınar Üniversitesi – Lojistik Programı
Domaniç Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Lojistik Programı, öğrencilerini, alanında gerekli teknik bilgiye sahip, analitik ve hızlı düşünebilen, bilgi birikimini hızla harekete dönüştürebilecek pratiklik ve esneklikte olmanın öneminin bilincinde, iş kültürüne sahip, ülkemizi ve dünyamızı sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve kültürel olarak da takip eden, iletişim becerileri yüksek, üretim ve hizmet sektörlerindeki yerel ve uluslararası tüm şirketlerin lojistik süreçlerinde talep edilen birer uzman olarak yetiştirmeyi hedeflemiştir.
Mezuniyet ve İstihdam Koşulları
Lojistik sektörünün lojistik hizmet verenler, lojistik hizmet alanlar ve düzenlemeleri yapanlar olmak üzere üç ana boyutu vardır. Lojistik bölümünden mezun olan öğrencilerimiz hem lojistik hizmet veren, hem lojistik hizmet alan, hem de lojistik uygulamaları düzenleyen kurumlarda istihdam imkânlarına sahiptir. Ayrıca dikey geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayan mezunlar lisansüstü eğitimleriyle birlikte akademik alanda da istihdam imkânı bulabilirler.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://domanicmyo.dpu.edu.tr/
Gediz Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Özel ve kamu kurum ve kuruluşlarında dış ticaret, satış ve pazarlama ile lojistik şirketlerin dış ticaret, gümrük ve taşımacılık birimlerinde çalışabilecek; işletmelerin küresel faaliyetlerine destek sağlayacak bireyler yetiştirme hedeflenmektedir.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://gedizmyo.dpu.edu.tr
Hisarcık Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Web Adresi: http://hisarcikmyo.dpu.edu.tr
Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Web Adresi: http://kmyo.dumlupinar.edu.tr/sosyalBilimler/index.php
Simav Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Günümüzde, özellikle ulaşım ve taşımacılık alanındaki hızlı teknolojik gelişmeler, her alanda olduğundan daha fazla, lojistik hizmetlerin verildiği piyasalarda ve özellikle bu piyasaların temel dinamikleri olan lojistik sektörlerinde hissedilmektedir. Söz konusu bu değişim ve gelişim, ilgili sektörlerin ürün ve hizmet yelpazesini geliştirdiği gibi; yaşanan rekabet ortamının da etkisiyle ihtiyaç duyulan, nitelikli işgücü gereksinimini arttırmış, bu gereksinimin karşılanmasını adeta zorunlu kılmıştır.
Lojistik sektörünün, söz konusu bu rekabet ortamında gelişmelerini sürdürebilmeleri, bu ortama uyum sağlayabilecek, esnek, üretken, değişime ve gelişime açık, sektörün gereklerinin farkında, mesleki bilgi ve vizyon sahibi yönetici ve çalışan kadrolarına sahip olmaları ile mümkün olabilir.
Lojistik programının amacı, işletmelerin kar maksimizasyonu amacıyla malzemelerin, parçaların ve mamullerin stratejik bir biçimde akışının sağlanması, depolanması ve kontrol edilerek iyileştirilmesinin hedeflendiği bir sistemin yönetilebilmesi için; lojistik konusunda Türkiye’nin değişen ve gelişen koşullarına uygun, mezun olduğu andan itibaren sektörün her kolunda yer alabilecek kalifiye elemanlar yetiştirmektir.
Uluslararası ticaretin ana öğesi durumunda olan taşımacılık sektöründe, işletme, matematiksel karar verme yöntemleri, temel ve programlama düzeyinde bileşim teknolojisi, dış ticaret, gümrük, taşımacılık ile ilgili diğer ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemelere hakim ara elemanın yetiştirilmesi oldukça önemlidir.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://simavmyo.dpu.edu.tr/lojistik.html
Şaphane Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Lojistik; “müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, hammaddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar tedarik zinciri içerisindeki malzemelerin, işlerin, servis hizmetlerinin, süreçlerin ve bilgi akışının aksamadan etkili ve verimli bir şekilde, her iki yöne doğru taşınması, çalışması ve depolanmasının planlanması, uygulanması, kontrol edilmesi ve bütün bu süreçlerin sürdürebilirliğinin sağlanması” şeklinde tanımlanabilecek oldukça geniş ve entegre bir çalışma sürecidir. Bu açıdan bakıldığında Lojistik: tedarik, üretim, sevk, depolama, paketleme, taşıma gibi temel Tedarik Zinciri Yönetimi aşamaları, Toplam Kalite Yönetimi, modern iş geliştirme süreçleri, bilişim teknolojileri, Müşteri Hizmetleri/ İlişkileri Yönetimi, gibi birçok bileşeni ile entegre bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Toplumda daha önceleri “taşıma” veya “taşımacılık” olarak bilinen Lojistik, ülkemizde şu anda 70 milyar dolar seviyesinde potansiyel hacme sahip bir sektör haline gelmiştir. Hali hazırda sektör hacminin, potansiyelinin % 50’si seviyelerinde olduğu görülmektedir. Bu durum bize ülkemiz ekonomisinde Lojistik sektörünün geleceğinin büyük önem taşıdığını göstermesi açısından dikkat çekicidir.
Mevcut üretim ve ticaret işletmelerinin hepsinde lojistik faaliyetlerin yer alması ve bu faaliyet alanlarının rekabette daha etkin bir duruma gelmesi bunun yanında çoğunluğu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden oluşan sektörde uluslar arası şirketlerle rekabet edebilecek güce ulaşmış şirketlerin sayısının giderek artması diğer taraftan ekonomik canlanma, ülkemizin coğrafik konumu, küresel çapta faaliyet gösteren lojistik şirketlerini ülkemize çekmesi sektörün büyüme nedenleri arasında gösterilebilir.
Tüm bu açılardan bakıldığında Lojistik alanında nitelikli personel ihtiyacı çok daha önemli bir hale gelmiştir. Bolümüzün amacı bu ihtiyaca cevap verecek , vasıflı çalışanların yetişmesini sağlamaktır.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://saphanemyo.dpu.edu.tr
Tavşanlı Meslek Yüksekokulu – Lojistik Programı
Uluslararası ticaretin ana öğesi durumunda olan taşımacılık sektöründe, işletme, matematiksel karar verme yöntemleri, temel ve programlama düzeyinde bilişim teknolojisi, dış ticaret, gümrük, taşımacılık ile ilgili diğer ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemelere hakim ara elemanların yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Meslek Yüksekokulu “Lojistik Programı” ithalat ihracatta oldukça önemli bir yere sahip taşımacılık faaliyetleri kapsamında yukarıda sayılan becerilere sahip nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programı tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, tercih ettikleri programlarına uygun bir lisans programına kayıt hakkı kazanmaktadırlar. Bu programlarda uygulanan intibak ve dört yarıyıllık Lisans tamamlama eğitiminden sonra, lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Uluslararası taşımacılık ve lojistik konusu ithalat ihracat işletmeleri için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle mezunlar, işletmelerin lojistik birimlerinde görev alabilecekleri gibi, denizcilik işletmelerinde, özel aracı gümrükleme kuruluşlarında, hava, kara ve deniz kargo işletmelerinde ve limanlarda istihdam edilebilirler.
Örgün Öğretim – İkinci Öğretim
Web Adresi: http://tmyo.dpu.edu.tr